сряда, 19 август 2015 г.

Португалия

Официално наименование - Португалска република
Република Португалия е държава в най-южната част на Западна Европа, разпололожена е на Пиренейския полуостров и в Атлантическия океан островите - о.Мадейра-817 кв.км.( 7 острова) и Азорските острови ( 19)-2344 кв.км. Граничи на север и изток с Испания - 1232 км и има брегова линия( без островите ) с Атлантическия океан -832 км. Островите имат брегова линия от 815 км. Бреговете на океана са ниски,пясъчни и нискоразчленени. Континенталната част на Португалия е разделена на две от нейната главна река – Тежу. На север релефа във вътрешността е планински, а на юг -равнинен. Най-високата точка на Португалия е връх Пико 2351 м на Азорските острови , а в континенталната част планината Сера да Ещрела 1991 м. Азорските острови и Мадейра имат вулканичен произход, като на Азорите няколко вулкана са активни и в наши дни . Португалия е една от най-горещите страни в Европа с атлантически средиземноморски климат. Климатът в Мадейра и Азорските острови е влажен и дъждовен, поради тяхното разположение в Атлантическия океан. Освен Тежу други големи реки са Дору, Миньо и Гуадиана,които също извират от Испания.
Португалия е член на Европейския съюз от 1986г. ,на НАТО от 1949г. и на ООН от 1955г. Името на държавата произлиза от град Порто на делтата на река Рио Дороу В древни времена се е казвал Cale - от гръцки - „ красив“. Бил е важно пристанище, наричано на латински Portus Cale, което в Средновековието се е превърнало в Portucale. Официалната религия е католическата.
История – 4.в. пр.Хр.на теритирията на днешна Португалия живеят племена лузитани, а през 136г.пр.Хр.става римска колония Лузитания. 713 г.арабите завоюват страната, а през 1139 г. е образувано кралство Португалия , когато Алфонсо Енрикеш се е самокоронясъл. През 1373 г. Португалия е сключила съюз с Англия, който е най- дълго съществуващият в света. През 1910 г. чрез революция е свалена Португалската Монархия и държавата изпада в хаос, подсилен от Първата Световна Война . От 1926 г. е управляавана от диктатора Антонио ди Оливейра Салазар.
Неговият режим е свален 1974 г. и от този момент Португалия тръгва по пътя на модерната демокрация. От тогава е парламентарна република. От 1975 г.всички колонии получават независимост, а Макао е върната от Португалия на Китай едва 20.12.1999г.
Държавно устройство – Португалия е република с ограничени правомощия на президента , избиран за 5 год. Законодателен орган е Събрание на Републиката ( еднокамерен Парламент, избиран за 4 год. Изпълнителната власт се състои от правителство, начело с премиер-министър.
Президент на Португалия е Жоржи Сампайо, а министър председател Жозе Сократеш.
Административно деление- основната административно-териториална единица в Португалия е общината -minicipio . В страната 308 общини, чрез които се осъществява местното самоуправление. Те се управляват от двукамерни съвети, състабени от общинска камера и общинско събрание. Поради своята отдалеченост от Лисабон , през 1978 г.Азорските острови и островите Мадейра са преобразувани в автономни райони със собствени правителства. През 1976 г.Португалия е разделена на 18 окръзи и 11 исторически провинции . За целите на Европейския съюз, страната е разделена на 7 региона и 30 подрегиона.
Население - Португалия има 10 700 000 от които само 250 000 са чужденци. Населението на Португалия е относително еднородно - 99% португалци,1 % испанци.
Официалне език португалски.
Парична единица - euro
Митнически изисквания - няма ограничения за внос на валута. Пренасянето на по големи суми подлежи на деклариране.
Посещаващите Португалия чужденци могат да внасят безмитно вещи за лична употреба, в количества , съобразени със срока на пребиваване в страната, до 1 литър алкохол , до 2 литра вино, до 200 къса цигари.
Забранен е вносът на оръжие, боеприпаси, остри предмети, взривни материали, наркотични вещества.
Здравни изисквания- няма изискване за задължителни ваксинации преди влизане в страната. Желателно е сключването на здравна медицинска застраховка преди пътуването. В противен случай всички медицински услуги се заплащат лично от пациента и изискват значителни средства.
Електро захранване - 220 V
Питейна вода - Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.
Безопасност - в Португалия няма огнища на заразни заболявания. При влизане в страната не се изискват имунизации , но е препоръчително пътуващите български граждани да имат ваксина срещу туберкулоза. Следва да се има впредвид , че в рамките на Европейския съюз, Португалия е една от страните с най- много заразявания от Спин на глава от населението. Няма зони с повишена опасност от природни бедствия. Равнището на престъпност в Португалия не предполага специални мерки за лична безопасност. Известна предпазливост е необходима при пътуване с градския транспорт и посещение на райони с имигрантско население.
Транспорт - шосета 42 хил.кв.км, ж.п.линии - 3.7 хил.кв.км. Главни морски пристанища са Авейру, Лисабон, Порто,Понта Делгада, Фуншал. В страната има 66 летища. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | GreenGeeks Review