сряда, 19 август 2015 г.

Хеопсовата пирамида

Хеопсовата пирамида, известна още като Великата пирамида, също Голямата пирамида в Гиза и Пирамидата на Хеопс, е древна египетска пирамида — последният запазен архитектурен паметник от Седемте чудеса на света и най-известната пирамида в света.
 
Въпреки че не е намерен нито един погребан фараон, египтолозите предполагат, че Хеопсовата пирамида е служила за гробница на египетския фараон от четвъртата династия Хуфу (по-познат с гръцкото си име Хеопс), управлявал Древен Египет през 2606-2583 г. пр.н.е. Смята се, че пирамидата е построена по проект на архитекта Хемон (Хемиону).

Според египтолози като Марк Ленър и д-р Захи Хауас, Хеопсовата пирамида е построена за около 20 години, като най-точната година на нейното завършване е ок. 2580 г. пр.н.е.. Тя е най-старата и най-голямата пирамида от трите в Гиза. Стените ѝ са ориентирани към четирите посоки на света, като входът е от северната. Вътре има няколко камери, съединени с коридори, и недовършена подземна камера.

Първоначално пирамидата е имала височина 146,5 m и страна на основата 231 m, но днес тя е висока 138,75 m, а основата ѝ има дължина 230,4 m. В продължение на четири хилядолетия тя е била най-високата постройка в света, преди да бъде построена 160-метровата Кьолнска катедрала. Египетските пирамиди не са строени от роби, а от работници, смятат археолози. Те откриха гробници с работници в близост до Хеопсовата пирамида



0 коментара:

Публикуване на коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | GreenGeeks Review