понеделник, 10 февруари 2014 г.

Одрин за един ден

Историята на Едирне казано на турски, Адрианоуполис на гръцки, Адрианопол на румънски, или просто Одрин на български, е град с богата история, забележителности и атмосфера, съчетала в себе си духа на различни народи и епохи. Първите следи от население из земите на днешен Одрин са на тракийски племена, за по-късните страници от историята му и самото основаване като град има две предположения. От една страна, според преданията на гръцката митология, Орестес, син на Агамемнон- построява града и го нарича Орестиас, мястото е избрано заради сливането на реките Тунджа, Арда и Марица. От друга страна римската история разказва за римския император Адриан, основал днешния Одрин и кръстил го Адрианополис. 

Стратегическо място, станало арена на много и все важни битки, Одрин познава вкуса на войната. Битката между Константин I (известен още като Константин Велики, императорът наложил християнството в Римската империя, и превзел Цариград, преименован в негова чест на Константинопол) и Лициний се провежда там през 323 година.

Воените преврати и смените в управлението не свършват дотук, през 813 година хан Крум превзема Одрин и го прави част от Българската империя.. По време на Латинската империя, кръстоносците от Четвъртия кръстоносен поход биват разгромени в битката за Адрианопол, от българския император Калоян през 1205. Теодор Комнин, 22 години по-късно превзема града, но едва през 1230 година той е победен при Клокотница от цаар Иван Асен II, и земите му минават в българско владичество. 

Накрая в историческата хронология на Одрин идва окончателното му превземане от султан Мурад I през 1365, оттогава до падането на Константинопол, градът е провъзгласен за столица на Османската империя.

Ако искате да посетите Одрин за един ден, без излишен стрес и на достъпни цени, ще проявите мъдрост като се доверите на експертите от ТА "Астеа Тур". Те ще Ви предложат интересна програма, която ще ви отведе до всички забележителни места и красиви места.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | GreenGeeks Review