вторник, 15 октомври 2013 г.

Мостар

Пътуването до Мостар минава по Адриатическото крайбрежие на Хърватска, през плодородната делта на река Неретва и по нейната долина. След като преодолее скалистите планини и бентовете на голямото Ябланско езеро, бистрата и пълноводна река Неретва поема през огряно от слънцето каменисто поле. Тук от двете страни на реката израства стохилядният град Мостар. 

Мостар е политически, финансов, религиозен и културен център на Херцеговско-Неретвански кантон, както и неофициална столица на област Херцеговина от Република Босна и Херцеговина. Мостар и околностите му са привлекателни с туристическите си забележителности. Сред тях най-известен е Стари Град - Историческият център на Мостар, разположен в дълбоката долина на река Неретва. Той е прочут със своите стари турски къщи, джамии и със стария си мост, от който произлиза и името на града. През 1993 г. по-голяма част от историческия град, както и Стария мост, бяха разрушени. Старият мост и много от постройките в Стария град са възстановени или изградени отново с приноса на международен научен комитет, сформиран от ЮНЕСКО. На 23 юли 2004 г. пред погледите на представители от над 60 държави, мостът е открит официално и отново може да се види в предишния му блясък. 

Районът около моста, с типичните особености на предислямска, източноислямска, средиземноморска и западноевропейска архитектури са изключителен пример за град с много култури. Възстановеният Стари мост и Старият град на Мостар са символ на мира, международното сътрудничество и съжителството на различните културни, етнически и религиозни общности. 

През 2005г стария каменен мост е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. 

По пътя обратно към Дубровник спрете в град Почител, един от впечатляващите образци на ориенталската архитектура, разположен на хълмовете над река Неретва. 


0 коментара:

Публикуване на коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | GreenGeeks Review