вторник, 15 октомври 2013 г.

Черна Гора

Република Черна Гора или Църна Гора, както я наричат местните е най-малката Република от бившата Юго Федерация. Тя заема западната част на балканския п-ов. Дължината на границите и е 614 км., а площта е само 14 хил.кв.км. Бог е бил много щедър и благосклонен, когато е сътворявал тази земя.

Сами ще се удивите как на толкова малко парче земя са се побрали толкова красоти. При тази екскурзия ще видите два от най-красивите и добре запазени средновековни градове не само на Черна Гора, но и в Европа – Котор и Будва.

Град Котор се намира в залива Бока Которска, едно изключително живописно място. Не случайно заливът е наречен „годеницата на Адриатическо море”, а разположените по бреговете му 10 белокаменни града са оприличавани на перлена огърлица подарена на Бока Которска от Ядран (старото име на Адриатическо море). Една от тези перли е гр. Котор. Тесните криволичещи улички и малките площадчета на Старият град, съчетани с многобройни ценни паметници на средновековна архитектура, правят Котор един от най-живописните градове с добре запазена архитектура типична за 12-14в. От 1979г. Котор е в списъка под защитата на ЮНЕСКО, като част от Световното културно наследство.

Следващата ни спирка ще бъде гр. Будва – главният град на Будванската Ривиера от Черногорското крайбрежие. Разбира се Старият град е най-привлекателното място в Будва. Той е изграден върху остров, който в течение на времето чрез пясъчна ивица се е свързал със сушата и се е превърнал в полуостров. Между крепостните стени ще попаднете в неповторима атмосфера създадена от смесицата на минало и настояще. Внушителни средновековни сгради от камък, разделени от тесни улички и малки площадчета, множество модерни магазини, барове и ресторанти, както и галерии и музеи. Тук има за всекиго по нещо. През вековете Будва е бил синоним на култура, свободомислие и креативност. И днес града в летните месеци е главния културен център на Черна гора. Не напразно го наричат „Градът театър”. Тук е раят за любителите на театъра, музиката, литературата. Тук могат да се насладят на изключително разнообразна и богата програма на концерти от всякакви стилове.

Финала на пътуването по Черногорското крайбрежие ще бъде кратка фотопауза при острова превърнал се в негова визитка – о-в Свети Стефан. Също като някоя заседнала каменна лодка Св. Стефан се е закотвил в средната част на Будванската Ривиера. Едно бивше рибарско селище, споменато за първи път през 1442г. Курортът носи името на малката старинна църква Св. Стефан, намираща се и днес на най-високото място на острова. Днес той е световно известен град-хотел с удобни вили и луксозни апартаменти.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | GreenGeeks Review