вторник, 15 октомври 2013 г.

Остров Корчула

Остров Корчула е един от най-известните хърватски и европейски острови и едно от най-посещаваните места на Адриатическото крайбрежие. Със своята красива природа и отлично запазен средновековен град, о-в Корчула целогодишно привлича туристи от цял свят. Главно селище на острова е гр. Корчула. Град с богата история, живописна архитектура повлияна от Венецианската култура, град свързан с много легенди, град в който е роден великият мореплавател и пътешественик Марко Поло.

Пътят към острова преминава през живописният полуостров Пелешац известен със своите исторически и природни забележителности. Тук се намира най-дългата крепостна стена в Света след Китайската стена – Стонската крепост. Стената е дълга повече от 5 км. и Големия /Велики/ Стон с Малкия /Мали/ Стон, намиращи се от двете страни на полуострова. Стон е бил северозападната граница на Дубровнишката Република. Край Велики Стон се намират най-големите солници на Дубровник, а Мали Стон е един от най-малките градове в Европа. Състои се от пристанище, една улица и няколко къщи. Заливът образуван между полуострова и континента е известен с многобройните ферми за миди и стриди. Любителите на тези морски дарове имат възможност да ги дегустират по време на престоя при Мали Стон. Климатът и почвите на полуостров Пелешац са изключително подходящи за отглеждане на лозови насаждения. Не напразно Пелешац е сред световно известните винопроизводителни региони на Хърватска.

Разбира се по пътя на връщане от о-в Корчула спрете за дегустация на вино в някоя от многобройните винарски изби. Тук имате възможност да си закупите от местните вина, които после да споделите или да подарите на приятели.




0 коментара:

Публикуване на коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | GreenGeeks Review