вторник, 10 септември 2013 г.

Южна Италия

Неапол е столица на региона Кампания и на провинцията Неапол. Нарежда се на трето място по население след Рим и Милано. Градът е известен с богатата си история, изкуство, култура и гастрономия. Неговото голямо артистично и архитектурно наследство е защитено от ЮНЕСКО, която през 1995 г. включва в своя списък историческия център на Неапол, най-широкия в Европа. Върху една относително малка територия се намират голям брой замъци, кралски резиденции, величествени сгради, исторически църкви, останки от класическата епоха. 
Соренто е една от най - популярните туристически дестинации в света, като предлага настаняване в около 300 престижни хотела. Гр. Соренто е разположен на Сорентския полуостров върху скали от тъмен вулканичен камък и гледа към Неаполитанския залив. Център на града е пазарната улица "Виа С. Цезарео". 
Соренто е отправна точка за екскурзии до крайбрежието на Амалфи, о. Капри, вулкана Везувий и древния Помпей. Вулканът Везувий, който се извисява на височина 1 277 м над морското ниво, е единственият активен вулкан в континенталната част на Европа - най-известното изригване на Везувий на 24 август 79 г. унищожило градовете Помпей и Херкулан; Древният град Помпей - световно известен като най-добре съхранения античен град - запазени са Градският форум, Храмът на Аполон, Храмът на Юпитер, Базиликата, Летният голям театър с 5000 места, Малкият театър с 800 места, Амфитеатърът, Стабийските бани и множество къщи с мозайки и стенописи; о. Капри - живописен нископланински остров, прочут като морски курорт. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | GreenGeeks Review