сряда, 19 август 2015 г.

Венеция

Венеция (на италиански Venezia) е град в Североизточна Италия, център на областта Венето, пристанище на Адриатическо море с товарооборот над 20 млн. т. Населението му е около 271 251 към 31 декември 2004 г. Градът е разположен върху множество малки острови - около 118 на брой, в плитка лагуна на Адриатическо море. Соленоводната лагуна заема крайбрежието между устията на реките По и Пиаве.

Символ на Венеция е крилат лъв, който фигурира на герба на града.

Промишлено-пристанищната част на града се намира на континента. Характеризира се с корабостроене ремонтиране на кораби, цветна металургия, нефтопреработваща, химическа, електротехническа и лека промишленост. Слави се със занаятчийското си производство на изделия от стъкло - венецианско стъкло, дантели, мозайки. Има университет и консерватория, оперен театър и богати музеи.

Островната Венеция е морски курорт, център на международния туризъм със световно значение, място за провеждане на международни кинофестивали и художествени изложби. В градския транспорт са запазени традиционните за града гондоли и моторни лодки.

Селище там съществува от V в. пр. н. е., а градът е създаден през IX в. От X до XIV в. той е значителен център, посредник в търговията между Западна Европа и Изтока. В Средновековието Венеция е република - Венецианската република, оглавявана от дожи. Тя е независима държава, съществувала между 9 и 18 век. През периодите 1797 - 1805 и 1815 - 1866 г. е владение на Австрия.

Градът и лагуната са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, защото градът е уникален, както в архитектурата на сградите, така и в основите на града. Венеция е построен върху дървени подпори (пилоти). Заради слягането на почвата и основите си Венеция е застрашена от постоянни наводнения.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | GreenGeeks Review