вторник, 24 септември 2013 г.

Албания - екзотичната дестинация на Европа

Албания е разположена на Адриатическото крайбрежие на Балканския полуостров. Страната представлява уникална смесица от различни култури и цивилизации. Доказателство за това са многобройните замъци, крепостни стени и исторически забележителности. Албания е сред най-новите туристически атракции и екзотичната дестинация на Европа. Богатството на страната е в топлия й средиземноморски климат и тюркоазено море, в нейните прекрасни плажове, снежни планини и водопади, в множеството езера и реки пълни с риба. Неповторимата атмосфера и нейните приятелски настроени граждани обаче правят тази Европейска страна уникална.

Столицата на Албания – Тирана е и най-важният политически, икономически и културен център на страната. Интересни забележителности са площад “Скендербег”, Джамията Етем бей, Часовниковата кула - символ на града, руините на Юстинияновата крепост, Международният културен център, бивш музей на Енвер Ходжа, Националният исторически музей.

Град Дуръс е вторият по големина град в Албания. Разположен на Адриатическо море, градът е най-голямото пристанище в страната и морски курорт - предпочитана дестинация за почивка на много местни и чужди туристи. Намира се на 33 км. от столицата Тирана. От Дуръс има възможност за еднодневни екскурзии до Черна гора, Дубровник и Охрид.

Берат е средновековeн град-музей на брега на река Осъм. Градът е паметник на UNESCO, основан е през 4-ти век пр.н.е. Античното му име от римско време е Антипатрея, дадено му от Касандър в чест на неговия баща Антипатър. Византийците са наричали града Пулхериополис - "хубав град", а през Средните векове българите го наричат Бялград. Старият град е известен с отоманската си архитектура - къщите се строели с много прозорци, поради което е известен с името „градът на хилядите прозорци”. Основни забележителности в Берат са: стария град и крепостната стена, ортодоксалната църква Св.Мария и църквата Св.Триада, построена върху останките на езически храм, руините на Бялата джамия, иконографския музей Онуфри и др.

Древният град Аполония разположен на река Вжосе. Аполония е основан през 588 г. пр.н.е. от гръцки колонисти от остров Корфу и Коринт. Тук е учил римският император Октавиан Август. Задължително разгледайте руините от старата крепост, античния театър, колоните на градския съвет, храма на Артемида.

Вльора е един от най-старите градове на Албания. Древното му име е Aulon и основан през 6-ти век пр.н.е. Вльора е второто по големина пристанище в Албания. Разположен е в подножието на планина, на крайбрежието на Адриатическо и Йонийско море. Градът е един от най-добрите курортни центрове с нови хотели, прекрасни плажове и много зеленина. Има подходящи условия за гмуркане.

Тук може да разгледате предложения за Нова Година 2014 на Адриатическото крайбрежие на Балканския полуостров от гр. Варна.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | GreenGeeks Review